دیودها جریان الکتریکی را در یک جهت از خود عبور میدهند و در جهت دیگر در مقابل عبور جریان از خود مقاومت بالایی نشان میدهند. این خاصیت آنها باعث شده بود تا در سالهای اولیه ساخت این وسیله الکترونیکی ، به آن دریچه یا Valve هم اطلاق شود. از لحاظ الکتریکی یک دیود هنگامی عبور جریان را از خود ممکن میسازد که شما با برقرار کردن ولتاژ در جهت درست (+ به آند و – به کاتد) آنرا آماده کار کنید.
دیود چیست
هر دیود دارای دو ترمینال است و هر پایه به مدار متصل می شود. این ترمینال ها قطبی هستند ، به این معنی که دو ترمینال کاملاً متفاوت هستند. انتهای مثبت دیود را آند و انتهای منفی آن را کاتد می نامند. جریان می تواند از آند به کاتد جریان یابد ، اما نمیتواند از کاتد به آند جریان یابد.این قطعه نیز در کنار خازن، ترانزیستور و مقاومت از اجزاء مهم در یک مدار الکترونیکی محسوب میشود.دیود ها قطعات الکترونیکی یک طرفه هستند، یعنی با اتصال صحیح سر های مثبت و منفی منبع تغذیه جریان را عبور می دهند و در غیر این صورت عبور نمی کند. دیود ها از الکترون ها و حفره های آزاد تشکیل شده اند، دیود های سیلیکونی در حالت عادی فاقد الکترون آزاد و حفره اند و نیاز است تا به آن ها نا خالصی تزریق شود.
انواع دیود الکتریکی
دیود معمولی:
ظاهر دیودهای معمولی بصورت زیر است. نوار سفید رنگ روی دیود مشخص کننده کاتد می باشد.
دیود نور افشان (ال ای دی):
یکی از رایج ترین انواع دیود ها است و وقتی که این دیود اجازه عبور جریان الکتریکی بین الکترود ها را می دهد نور تولید می شود در بیشتر دیود ها نور فرو سرخ قابل رویت نیست زیرا در فرکانس های نامرعی قرار دارد.
دیود شاتکی:
دیودی نیمه هادی با افت ولتاژ پایین در حالت بایاس مستقیم و سرعت کلید زنی بسیار بالا می باشد. در دیود های معمولی هنگام عبور جریان الکتریکی مقدار افت ولتاژ در حدود 0.6 تا 1.7 ولت می باشد در حالی که در دیود شاتکی افت ولتاژ در حدود 0.15 تا 0.45 ولت می باشد.
دیود لیزری:
این نوع دیود با (ال ای دی) تفاوت دارد زیرا این دیود نور هماهنگ تولید می کند، این دیود در دیسک گردان سی دی، دی وی دی و نشان گر های لیزری کاربرد دارد.
عملکرد دیود
عملکرد این قطعات به صورت خلاصه به این شکل است که جریان الکتریکی را در یک جهت از خودش عبور می دهد و
در جهت مخالف مثل یک کلید باز عمل می کند.
ولتاژ شکست معکوس دیود
چنانچه ولتاژ معکوس دیود را تا حد مشخصی بیفزاییم، جریان معکوس دیود بهطور ناگهانی شروع به افزایش سریع میکند. پدیدهای که در این حالت رخ میدهد را «پدیدهٔ شکست» و ولتاژی را که در آن این پدیده آغاز میشود ولتاژ شکست دیود دیود گویند
مدیریت جناب آقای بهمن عسگری
09120224130
- ۰۱/۱۱/۰۵